Tuli sitten pitempi huki kun alun perin pitikään. Piti olla ensin vaan 2 päivää. Emäntä soitti mulle sunnuntai iltana kuuden aikaan, että älä tulekaan vielä aamulla tule vasta iltapäivällä, koska heillä on ukkosen ja sähkökatkoksen takia täyskaaos ja hän tuli just AAMULYPSYLTÄ. Olin vähän wtf.
Oli sitten sähkömiesten töpin takia olleet ilman sähköjä puoltoista vuorokautta. 17 vuoden aikana heillä on ollut 3 yli tunnin mittaista sähkökatkosta. Joista 2 menneellä viikolla. Toimistolta sanottiin että maanantai illasta keskiviikko aamuun Loppu viimein olinkin 3 ja puolipäivää eli torstai iltaan asti.
Iltapäivällä menin sitten hiukan aikaisemmin kuin oli määrä kun taas uhattiin ukkosella (ei onneks tullut). Tankin olivat joutuneet tyhjäämään ja ottaneet maidon vasikoille. Eipähän mennyt ihan hukkaan se maito. Olivat jo aiemminkin päästää maidot viemäriin, kun tankki ei ollut helteiden takia pelittänyt. Ja oli siinä ollut lomittajan mokallakin osuutensa, kun oli laittanut maitohuoneen kaikki ovet silloin kiinni. Niillä on tänä vuonna ollut vastusta aikaslailla. Kaikki kun ei todellakaan ole tässä, mutta siitä ei sen enempää. Kaikki vaan meinasi multa olla alkuun hukassa, kun edellisesta työkeikasta oli kulunut melkein puolivuotta. 'Muoriakaan' ei enää ollut. Jotenkin tuntui hakealta kun se puuttui joukosta. Oli se sellainen herttainen persoona siellä suuressa navetassa.
Tiistaina alkoi pikkuhiljaa asiat lokasahtelemaan kohdalleen ja muistumaan mieleen.
Keskiviikkona aamuna porhalsin navetalle jo aamulla klo 04, koska oli maitoautoaamu ja se tuli jo klo 8:30 ja siihen mennessä olis hyvä jos maito olisi jäähtynytkin. Emäntä tuli aamulla lypsyn jälkeen ihan pöllähtäneenä ja pelästyneenä navetalle kysymään, onko kaikki kunnosssa eikä kukaan ollut raatona. Häh? Oli eräs ollut iltakierroksen aikaan puhaltuneena ja olivat juottaneet sille öljyä ja sitten kävelyttäneet sitä ympäri pihattoa. Olinkin aamulypsyllä vähän ihmetellyt, kun kyseisen lehmän tissit olivat niin tyhjä. Vaikka tyhjän oloiset oli olleet maanantai iltana kaikkien tissit, kun olivat olleet ilman jauhoja ja osan aikaa ilman vettäkin sen sähkökatkon aikaan. Jännityksellä seurattiin miten maidot nousi. (Torstai aamuna oltiin jo normaali lukemissa.) Eli noin puoli viikkoa meni ennenkuin maidon tuotanto nousi normaalille tasolle. Keskiviikko aamuna emäntä ilmoitti, että olet sitten torstai iltaan asti. Että häh? Samapa tuo mulle oli, mutta olin nukkunut edellisenä yönä vain neljä tuntia, kun luulin ettei mulla ole kuin se aamulypsy, katsottiin illalla leffaa. Olisin kyllä siis ottanut tidon hiukan aiemmin vastaan. Sitten en edes saanut päivällä nukuttua, kun naapuri rakentaa jotain ja sieltä kuuluu armoton vasaran paukutus. Meillä on pahimmoilleen ikkuna auki makuhuoneessa just sinne päin. Torkuin sohvalla istuallani puolisen tuntia. Illalla olinkin sitten niin väsynyt etten jaksanut enää katsella edes itselleni mitään suuhun pantavaa kun tulin kotiin klo 21. Soitin Miehelle että olisko mitään syötävää, mutta ei se sitten kuitenkaan mitään tehnyt. Painuin sitten nukkumaan vaikka nälkä kurni masussa. Mies jäi pelaamaan jotain kun painuin vittuuntuneena nukkumaan ja laitoin makuuhuoneesta viesti ”Kiitos ruuasta ja hyvää yötä”.
Torstai aamulla kun olin saanut lehmät lypsettyä päätti sitten rouva jota olikin jo odotettu poikivaksi poikia. Pistin emännälle viestin, että ” Täällä synnytetään” Kirosi vastaviestissä hartaasti, kun oli lähdössä lapsia kouluun viemään. Käskin lähteä ja lupasin hoitaa poi'tuksen. Tein siinä muita töitä samalla ja pidin silmällä miten homma edistyy. Isäntäkin tuli jakamaan rehut lehmille ja samalla vasikan kanto avuksi. Sainkin kaikki muut työt tehtyä, kun vassu sitten vasta päätti tulla maailmaan Emän ääniefektin saattelema. Pirteä tyttö. Emän eteen nuoltavaksi ja sen jälkeen 'lentorahtina' karsinaan jossa isäntä piilotti sen ensin pehkuihin niin että vaan vain päästä näkyi toinen korva. Sitten olikin emän lypsyn aika, mutta...Kaikki vanhalla puolella lypsyyn tarvittavat letkut olivat jossain hukassa. Ja eiku soittamaan että missä? Pian isäntä toikin letkun jostain. Lypsettyäni emän juotin heti kakaran, kun oli lypsykoneen sammuttanut, makuullaan tuttipullolla. Maitoo uppos ihan kunnioitettavat yli 2½ litraa.
Iltapäivällä oli Mies minun mukana navetalla. Säästi minulta monta askelta. Pikkuvasikoiden ryhmäkarsinassa oli sillä paljon kavereita, kun kaikki kakarat melkein roikkui sen housun puntuissa kiinni. On muuten jotenkin hellyttävä näky iso korsto ja pikkuinen suomenkarjalainen kiskomassa housun puntista kuin mikäkin terrieri. 'Rouva on hyvä ja tulee lypsylle, täällä olis boksi vapaana' sekä 'Kiitoksia ja tervetuloa aamulla uudelleen' lauseet lehmille saivat kieltämättä hymyn nousemaan huulille. Kyllä se on välillä ihanaan saada sinne asemalle ylimääräinen käsipari avuks. Vaikka sitten vaan kastelemaan, pyyhkimään ja lypsyn jälkeen. Ja käyttämään aseman portteilla lehmä liikennettä niin, että itse saa keskittyä lypsyyn ja käymään välillä 'pöyhäisemässä' rouvia liikkeelle lypsyasemalle. Lisäksi Mies tykkää aseman pesemisestä joten minä voin sillä aikana tehdä jotain muuta.
Navetan jälkeen lähdettiin käymään vielä anoppilassa saunassa. Anopilla oli pukuhuoneessa vaatteita rekissä menossa kirpputorille myyntiin. Joten meidän navettavaatteet oli kuskattu sinä aikana(20min), kun oltiin saunassa eteiseen, ettei hänen vaatteisiinsa tartu navetan haju. Löysin itselleni pari paitaa ja kangasta sekä sellaisen hienon lautasliinasta ja levystä tehdyn sauna kellon.
Perjantai oli vapaa ja se tiesi Keskisen reissua, mutta siitä lisää myöhemmin

ps. Jostain syystä tekstin muotoilu ei onnistu, olen kokeillut jo 4 kertaa ja joka kerta saan netin kaatumaan