Mä tein sen. Jaa minkä? Kävin aamulenkillä koiran kanssa klo 4:15, kun olin vieny Miehen ensteks töihin pirteänä. Tai oikeastaan vähemmän pirteänä. Olin nimittäin sitten valvonut koko juuttaan yön. Oikein raivostutti yöllä se rikollinen toiminta (väkisin makaaminen), mutta minkäs teit, kun ei nukuttanut vaikka olisi mitä tehnyt. Sitten kun Miehen ylös nousemiseen oli vartti aikaa...simahdin. Vedettyäni vaatteet niskaan laitoin itselleni aamupuuron Elovenan pikapuurosta ja jätin jäähtymään siksi aikaa kun vein miehen töihin ja kävin pikkulenkillä.
Kauhuhan oli aivan riemuissaan, joskin hieman hölmistyneen oloinen kun tulin kyydistä, nappasin naulasta sen heijastin valjaat ja sujautin päälle. Siis koiralle. Sen jälkeen vaan takaisin pihalle ja juuri auratulle maantielle( tai kylätielle vai miksikähän tuota pitäisi sanoa). Vain vastapäisen talon vaarilla oli valot ja näkyi olevan hereillä. Ketään ei missään. Vaikka ei olleet katuvalot vielä syttyneet ja taivas oli pilvessä, oli ihmeen valoisaan. Ilmeisesti kaupungin valot heijastui pilvistä ja valaisi puhtaana hohtavien hankien avulla. Ilma oli leuto, parin asteen pakkanen. Ihanaa. En muistanutkaan miten rauhallista ja rentouttavaa on kulkea aikaisin aamulla, kun kaikkialla on ihan hiljaista. Ei me menty muutamaa sataa metriä kauemmas näin ensimmäisellä kertaa, eikä minulla ollut kyllä edes hihnaa mukana mikä on täysin vastoin minun periaatteiden vastaisesti. Sain jopa estettyä sen kuseksimasta postilaatikoihin. Se ei ole irti olevan uroskoiran kanssa ihan piece off kakunpala. Meidänkään ei ole aijemmin moista tarvinnut harjoitella Kauhu kun on aina ennen ollut tuossa tiellä kiinni hihnassa, kun on liikuttu päiväsaikaan. Nyt kun ei ollut ketään muuta liikenteessä niin pidin sen irti. Edes aamuposti ei vielä tuntiin ehtinyt meille asti. Jos yrittäisi huomen aamulla samanlaista lenkkiä. Varsinkin jos ilma on vielä yhtä ihana.
Oikeastaan piti alunperin kertoa teille eilisestä,ensimmäisestä työaamustani näin harvinaisen pitkän (3vk) loman jälkeen. Kyseisessä talossakin olen viimeksi ollut sitten joskus syksyllä. Ilmoitin taloon tulostani tekstiviestillä niinkuin nykyisin näihin tuttuihin taloihin on ollut tapani. Tekstiviesti kuitattiin OK-viestillä. Aamulla sitten 'rämmin' auton kanssa huonossa kelissä ja mieliala oli vähän kaksijakoinen. Toisaalta oli ihan mukavaa lähteä töihin kivaan paikkaan, mutta toisaalta olisin mieluusti ollut vielä kotonakin. Kurvasin tuttuun tapaani hyvällä vauhdilla viimeisen rakennuksen nurkan ympäri navettaa kohti. MITÄ!!?!!! Liinat kiinni!!! Navetan edessä seisoskeli kaksi hiehoa irrallaan. Ajoin silti autoni siihen samaan paikkaan parkkiin kuin aina ennekin. Hiehot eivät edes hätkähtäneet!!! Mitähän tämä nyt sitten on? Nousin autosta ja jouduin niitä jopa vähän hätistämään, että pääsin navettaan. Karjakeittiön pöydällä oli lappu jossa oli työohjeet, mutta ei sanaakaan pihassa patsastelevista hiehoista( joiden tässä vaiheessa arvelin olevan ulkohiehoja jotka olivat karanneet aitauksestaan, en vain tiennyt paljonko niitä olisi kaikkiaan). Lapussa luki että jos kysyttävää niin soita. Koska oli pimeää en uskonut hiehojen lähtevän mihinkään kauas navetan pihavalosta ja jo jäljistä päättelin, että oli siinä viihdytty jo muutama tunti niin, että ei mitään kiirettä sinällään herättää isäntää. Tein siinä sitten hommia ja piti rueta lypsämään niin yht'äkkiä navetan puolelta sammui kaikki muut valot paitsi yövalo.Jaaha. Sillä näki kyllä liikkua navetassa ja lypsykone toimi. Onhan sitä menneinä vuosina joskus aikanaan lypsetty tällaisissa valoissa ennekin. Ja ei muuta kuin lypsämään todella hämärässä navetassa. Vanhasta muistista ja käsikopelolla homma onnistui ihan hyvin. Piti vaan kulkiessaan senverran höpistä yksistään, että lehmät kuuli missä milloinkin liikuin, etteivät ruvenneet säikkymään ja potkimaan. Lypsettyäni olikin kello jo senverran että päätin soittaa isännälle, että mistä minä saan navettaan valot, että mikä tämän homman ja hiehojen kanssa menetellään. Sain kuulla, että erään väliaikaiskarsinan hieho pääsee toisaalla olevaan valokatkasijaan 'käsiksi' ja sammuttaa välillä valot. (Olen ollut talossa monta vuotta silloin tällöin töissä enkä ole koskaan huomannut koko katkasijaa) Hiehot olivat kaikki muut sisällä paitsi ne kaksi jotka aamulla näin pihassa. Ne eivät olleet suostuneet tulemaan sisälle, mutta pysyivät kuulema pihassa. Pääsevät sisälle heti kun kaksi lehmää lähtee paremmille laidunmaille, kyyti jo tilattu. Välivarastossa ne kävivät syömässä jauhoja ja rypsiä. Ja SOTKEMASSA. Todella mielenkiintoinen töihin paluu.
Nyt minun pitää lähteä nukkumaan. Hevimeis on yrittänyt häätää jo pariin otteeseen ja olen päivällä nukkunut vain reilun tunnin päikkärit niin, että olo on kuin olisin lievässä humalassa. Hyvää yötä !!!