Tuo Melan keksimä hermokidutin. Sanovat sen tuovan turvaa yksintyöskentelevälle. Ehkä siinä tapauksessa, että olet muutenkin yksin asuva. Silloin on hyvä tietysti, että joku tietää oletko poistunut työpaikalta vai et. Koska jos et ole kuitannut lopettaneesi töitä tiettyyn aikaan (työlistaan merkitty kellonaika), hälyttää puhelin ensin sinulle tekstiviestillä 10 min. päästä ”Et ole lopettanut työvuoroa, joka on suunniteltu loppumaan [kellonaika]. Lähetä lopetuskuittaus numeroon ***** ”. (Saman tyylinen viesti tulee jos et ole kuitannut työvuoroa alkavaksi.) Sitten vielä toiseen ja muistaakseni kolmanteenkin kertaan. Jos et vieläkään reakoi tähän pyytämällä jatkoaikaa, ottamalla hälyä pois tai kuittaamalla työaikaa päättyneeksi hälyttää mobiili päivystäjälle 45 min kuluttua. Joka soittaa mobiiliin ja sitten omaan puhelimeesi muutaman kerran. Jonka jälkeen soitto lähtee isäntäväelle tai lähinnä asuvalle lomittajalle tai päivystäjälle joka lähtee katsomaan onko jotain tapahtunut. Tai poliisille tai palokunnalle. Suurin piirtein näin homman kai pitäisi mennä. MUTTA...Onpa tapahtunut niinkin, että kuittauksen epäonnistuttua illalla lomittajalle on soitettu vasta seuraavana päivänä päivällä ja kysytty onko tämä hengissä. Jos jotain olisi todella tapahtunut...Että se siitä työturvallisuudesta.

Melahan vetoaa siihen, että tämä parantaa meidän työturvallisuutta, mutta ei esim. velvoita päivystykseen, eikä ole tähän myöntänyt näin ollen määrärahoja. Päivystä ei kaikissa lomitusyksiköissä näin ollen käsittääkseni edes ole.

Mobiili siis hälyttää, jos et ole kuitannut itseäsi 10 min. (tämän ajan voi lomayksikkö tietääkseni itse määrätä) sisällä töihin tai ulos työaikalistaan merkitystä ajasta.

Eli hyvästi niille harvoille isäntäväen kanssa sovituille ylimääräisille ½ tunnin aamu-unille, joita joskus harvoin saattoi nukkua, esim. jostain syystä edellisenä iltana olit päässyt kotiin menoiltasi hyvin myöhään, etkä ollut saanut kyseistä päivää vapaaksi, vaikka olisit halunnut. Joskus kun on menoja joita ei vain voi siirtää, kun ei ole sinun päätettävissä. Ja hyvästi Miehen kanssa yhteisille navettakeikoille. Miehen mukana olo nopeuttaa työntekoa niin paljon ettei kannata ottaa mukaan, vaikka joskus talon väki on ihan kysellytkin perään. Tykkäsivät kun mies oli mukana , jos esim eivät itse olleet kotona.

Mobiililla kuitataan myös ajetut matkat kerran päivässä.

Alunperin mukana kai oli kokeilussa (tai ainakin suunnitelmissa) GPS-paikannin, mutta se olisi ollut jo liikaa yksityisyys suojan rikkomista, joten siitä on luovuttu, ainakin toistaiseksi. Luulen, että sekin on vain ajan kysymys koska se tulee taas käyttöön. Nythän voimme (teoriassa) periaatteessa kuitata työt missä hyväänsä muuallakin kuin työpaikalla. Mutta esim. työmatkalla kuittaamisen vaarana on kolari. Koska jos olisimme menossa jo kotiin emmekä olisi kuitannet itseämme ulos töistä ja ajaisimme kolarin ei vakuutus korvaisi, jos jotain meille tapahtuisi. Koska oletetaan meidän olevan täten työpaikalla koska emme ole kuitanneet itseämme ns. ulos työpaikalta.

Jos pitää laittaa mobiilin hyvät ja huonot puolet. Hyviin puoliin kuuluu papereiden kirjoittamisen ja isäntäväen allekirjoituksen metsästämisen loppuminen. Samoin palauttaminen ajallaan toimistolle. Mikään noista ei ollut koskaan minulle mitenkään ongelmallista. Tai joskus se nimen metsästäminen ehkä joskus, mutta lapun saattoi kyllä palauttaa ilman allekirjoitustakin toimistolla ja isäntäväki kävi sitten siellä kuittaamassa työt. Nyt (työ-)puhelut mobiilien välillä on ilmaisia. Joten se pienentää oman puhelimen laskua aikaslailla. Ja ne miinus asiat. Aikataulutus on turhan tiukka. Puhelimella ei saa soittaa tilalle siementäjää eikä eläinlääkäriä vaan tiloilla pitäisi olla navetalla puhelin tätä varten. Tämä johtaa usein siihen, että se siementäjä soitetaan sitten omalla puhelimella, koska harvalla tilalla sitä puhelinta löytyy. Ainakaan vielä. Tekstiviestien määrä on rajoitettu niin vähään, että juuri kun oppi ilmoittamaan tiloille tulostaan tekstiviestillä niin nyt tiloille pitää taas soittaa. Tämän saa toki nyt tehdä sitten työpuhelimella. Lisäksi pitää olla kyttäämässä kelloa, koska työaika on menossa yli, että pitää tilata jatkoaikaa ja töihin keskittyminen häiriintyy. Mulla ei ainakaan ole tapana katsoa kelloa ennekuin vasta siinä vaiheessa, kun rupean vaihtamaan vaatteita, että kauankos tulikaan töitä taas tehtyä. Ja jatkoaikaakaan ei voi tilata kuin kerran aamulla ja illalla. Eli jatkoaikaa pitää sitten tilata niin paljon että piisaa. Koko päivän jatkoaika on 300 min. eli 150 aamulle ja 150 illalle. Toinen vaihtoehto on kytkeä häly pois jolloin työturvallisuus puoli ei enää tosin silloin täyty. Itse käytän tätä taktiikkaa, jos on jo töihin mennessä selvää etten saa tehtyä töitä määrä aikaan mennessä. Puhelin pitäisi olla kokoajan mukana, mutta itselläni se on ainakin toistaiseksi ollut takin taskussa, koska pelkään sen putoavan housujen taskusta, haalaria minulla ei toistaiseksi ole. Tilauksessa kylläkin.

Mobiilin tultua yöunistani on tullut katkonaista ja kello vahtivaa. On ahdistunut olo ja kokoajan pelko, että myöhästyy töistä tai että meneekin liian aikaisin. Oikeastaan liian aikainen ei ole niin ahdistavaa kuin se että myöhästyy. Juuri kun olen oppinut, ettei ne lehmät kuole, vaikka menisi joku sunnuntaiaamu esim. vartin aikataulusta myöhässä. Nyt Mobiili huutaa heti jos olet muutaman minuutin myöhässä. Tuntuu kuin pomo kyttäsi nurkan takana, että olethan nyt varmasti ajoissa töissä, vaikka pomo ei oikeasti kyttääkään.

Olen kuullut myös erään työkaverin heräävän nyt mobiilin myötä ½ tuntia aikaisemmin saadakseen syödä aamupalan rauhassa, ettei vaan myöhästy. Eli ahdistukselle tuokin minusta vähän kuulostaa.

Olen kuullut, että jossakin päin Suomea mobiilin käytöstä on luovuttu ja palattu takaisin vanhaan lappukuittausmenetelmään.

Lisäksi oman hankaluutensa tuo kahden kännykän kanssa pelaaminen. Ja vaikka toinen on ns. työkännykkä silti johtava soittaa omaan kännykkään, kun sillä on asiaa, jos ei saa kiinni työkännykästä. Että ei auta vaikka vapaalla löis työkännykän kiinni.

Toivottavasti tämä järjestelmä osoittautuu aikaa myöden joko niin kalliiksi tai meille henkisesti raskauttavaksi, että siitä luovutaan. Onnellisia ovat yli 60 vuotta täyttäneet jotka tästä vapautettiin.

Mielestäni mobiili ei ole mitään muuta kuin lomittajien kellokortti, jolla riistetään meiltä työstä se vähäinenkin työnilo ja -vapaus.