Mua vainotaan Tai siis mua vainoo nyt nämä huonosti syövät kerran poikineet lehmät. Yhden ku sain yhdessä talossa kuntoon niin seuraavassa olikin sitten jo NELJÄ. Tosin niistä kaks on sellaisia pahempia tapauksia ja kaks lievempää. Nyt tuli sitten sille Lääkeelle käyttöä muuallakin. Tämä isäntä jopa maksaa siitä. Ei suoraan rahalla vaan käymme vaihtotaloutta. Hän tilaa mulle meijeristä vastaavalla summalla voita. Saan taas voita halvemmalla pakastimeen. Kyllä mä sen tiesin ettei se Lääke mulle käsiin tule missään tapauksessa jäämään. Eilen jo sille vakavimmalle tapaukselle sitä juotettiinkin. Olkoon hänen nimensä vaikka nyt Lilja. Aamulla ensimmäisenä, kun navetan oven aukaisin ja Liljaa vilkaisin, luulin sen kuolleen. Piti oikein katsoa tarkempaan, että kyllä se oli hengissä. Oli vaan jäänyt sarvestaan kaulaimeen vähän niinku jumiin. Kun sain sen irrotettua käänsin katseeni ruokintapöydälle niin sieltä minua vastaan tuijotti märehtivä lehmä. TÄH? Tokaisin sille: ” Ja mitähän sää siellä teet?” Tämä hyväkäs vaan röyhtäsi ja jatkoi sitten märehtimistä. Kävin hätistämässä Rouvan pois ruokintapöydältä, mutta eihän se nyt tietenkään voinut omaan parteensa mennä. Oli vähän niiku pakko herättää isäntä kaveriks, että sai sen paikalleen. Liljalle on nyt sitten ruennut ruoka maistumaan. Tänä aamuna sai sitten tämä toinen tapaus ( Vuokko ) lääketujauksen. Eilen saivat kyllä kaikki nämä huono syömäset lehmärouvat miedonpaa litkua, paitsi Lilja joka sai 'Lääkettä'. Tässä nyt on vaan seurattava lehmien vointia ja toimittava sen mukaan.

On muuten yllättävän raskasta henkisesti, kun eläimiä on jollakin tavalla kipeänä. Sen lisäksi se tietysti hidastaa työntekoa, mutta mua se työajan pidentyminen ei niinkään haittaa, kuin nähdä eläin sairaana.

Miksi tuollainen kerran poikinut lehmä menee helposti syömättömäksi? Poikiminen voi olla rankka ja siitä seurauksena olla kiinni jääneet jälkeiset josta aiheutuu tulehdus ja kuume. Tämän seurauksena tietysti ruokahalu häviää. Tai jos lehmä lypsää paljon heti poikimisen jälkeen ei ruuan syöntikyky vastaa tuotantoon kykyyn ja syntyy energianvajaus eli ketoosi. Lehmä usein vaihtaa myös poskihampaansa pian ensimmäisen poikimisen jälkeen jonka seurauksena syöminen on usein heikkoa. Myös jos lehmä on ollut ennen poikimista liian lihava on syömättömyys poikimisen jälkeen vaarana.

Kotikonsteina voi yrittää heti synnin huononnuttua jakaa päivän 'vilja-annos' useimpaan erään, antaa melassia (sokeri), antaa raakoja perunoita pestynä ja palasteltuna, kuivattuja koivuvihtoja tai melkein mitä vaan mitä lehmä suostuu syömään. Pääasia on että se syö edes jotain.