Kirjoitettu 24.10.2011, VAROITUS PITKÄ !!!
Työkaveri soitti eilen iltapäivällä ja vieritti ison kiven sydämeltäni. Siellä on sittenkin käynyt eläinlääkäri loppuviikosta. Oli varmaan isäntä arvannut etten paljon päätä silittele jos ei ole käynyt, kun tulen. Hyvä näin.
Nyt (eilen 23.10.) on sitten chilin taimet laitettu multaan jugurttipurkkeihin kasvamaan ja yksi fetapurkista ja lecasorasta tehtyyn passiivihydroon (hifistelyä). Oli ihan kiva kun on tässä nyt viikon niitä jugurttipurkkeja urakalla tyhjätty. Sain yhdeltä tilalta ilmaiseksi lecasoraa ottaa kasasta pihalta. No, sehän piti tietty hyödyntää. Siivilöin hienompijakoisen jugurttipurkkienpohjalle ja isommat jätin vielä odottamaan. Miehen laskuopissa on jotain vikaa vikaa... Kun se mulle ilmoitti että taimia on 32 kpl, mutta kun niistä otettiin ne sen valitsemat 6 kpl pois niin mulle jäi vielä 30 kpl. Se oli unohtanut laskea ne kolme tuplaa. Ja koska minä olen oppinut nimeämään jokaisen karvakorvan elämäni aikana oli se sitten koira tai lammas oli minun sitten nimettävä jokainen taimikin lempinimellä virallisen lajike nimen lisäksi. Kauhistelkaa rauhassa.
Seuraavaksi tulee muistiinpanoksi lähinnä itselle eri lajikkeista (8kpl) ja eri taimista. Lainaan tässä Chiliwikiä että tiedän edes mitä niistä pitäisi tulla. Lisäsi kirjoitan noista siemen lapuista tiedot tänne ylös. Opiskelua opiskelua...
Aji Cristal (baccatum)
-
Tulisuus keskitulinen - tulinen 6-7
-
Kasvin koko keskikokoinen - suuri
-
Hedelmän koko 6-12cm
-
Hedelmän muoto suippo, lommoinen
-
Maku hedelmäinen, tuoksuva, raikkaan rapea, mehukas. Hieman makea.
-
Käyttö parhaimmillaan tuoreena,salaatissa, leivän päällä, savustettuna
-
Kypsyminen melko nopea, voi käyttää vihreänä
-
Kukan koko keskikokoinen
-
Lehden koko keskikokoinen
-
Tukeminen saattaa vaatia
-
Valon tarve keskivaativa
-
Satoisuus satoisa
-
Alkuperä Chile
-
Tuholaisherkkyys normaali
Aji Cristal (PI 281320) on miellyttävän hedelmäisen makuinen ja kohtuutulinen. Hedelmät kypsyvät vihreästä oranssin kautta punaiseksi. Monien mielestä oranssina maku on parhaimmillaan. Maku hieman vaihtelee hedelmän kypsyyden mukaan, mutta tulisuus ei juuri muutu. Kypsät hedelmät ovat toki tulisempia kuin aivan raa'at.
Köynnösmäisesti kasvava Aji Cristal latvoutuu helposti ja hämärissä olosuhteissa keskittyy varren kasvattamiseen, tällöin kasvi tarvitsee tukea tai muuten hedelmien paino taittaa oksat alas. Lisävalaistus talviaikaan on erittäin suositeltavaa.
Parhaimmillaan ulkokasvatuksessa jolloin kasvi saa paljon auringonvaloa. Aji Cristalia kasvatetaan myös menestyksekkäästi erilaisissa vesiviljelyjärjestelmissä kasvihuoneissa.
Kukissa on baccatumeille tyypilliset keltasävyiset laikut terälehdissä.
Suomessa tuoretta Aji Cristalia on voinut ostaa ruokakaupoista vuodesta 2009 lähtien.
Mulla kasvamassa 7 kpl mullassa + 1kpl passiivihydrossa ja Miehellä Zengrowissa 1kpl
-
Kristalli
-
Jade
-
Safiiri
-
Rubiini (+ Safiiri samassa kivivillassa itäneitä)
-
Kvartsi
-
Smaragdi (+ Jade samassa kivivillassa itäneitä)
-
Topaasi (sai vähän turhan kovan kohtelun)
-
Tiikerinsilmä/Tiikeri (kasvaa passiivihydrossa ihan normaalissa lecasorassa)
Habanero Caribbean Red (chinense)
-
Tulisuus erittäin tulinen 9-10
-
Kasvinkoko keskikokoinen
-
Hedelmän koko 2-4 cm
-
Hedelmän muoto pyöreähkö, suippopäinen ja lommoinen
-
Maku hedelmäinen, terävä
-
Käyttö salsat, kastikkeet, kuivattuna marinaadit
-
Kypsyminen melko hidas
-
Kukan koko pieni
-
Lehden koko keskikokoinen
-
Tukeminen ei vaadi
-
Valon tarve vaatii valoa
-
Satoisuus satoisa
-
Alkuperä Meksiko
-
Tuholaisherkkyys normaali
Yksi variaatio Habanerojen listalla. Tuliseksi, tai erittäin tuliseksi tituleerattu hedelmä sisältää n.500000 Scovillea, siis huomattavasti tulisempi, kuin Habananero Oringe. Hedelmäinen maku, kuten C.chinenseissä yleensäkin on voimakkaasti esiin tuleva, makeutta ei kuitenkaan hirveästi ole. Hedelmät sopivat täydellisesti salsoihin, marinaadeihin ja erillaisiin kastikkeisiin. Kypsyminen tapahtuu vaalean hieman läpikuultavan sävyn kautta hienosti punertavan väriseksi.
Mulla kasvamassa 5 kpl ja Miehellä 1 kpl
-
Laita
-
Kirstu (+ Laita olivat samassa kivivillan palassa itäneitä)
-
Helmi (on kaikkein suurin taimista)
-
Vesi
-
Luu (meinasi unohtua istuttaa kokonaan)
Naga Morich (chinense)
-
Tulisuus erittäin tulinen 10+
-
Kasvin koko keskikokoinen
-
Hedelmän koko n. 4-6 cm
-
Hedelmän muoto suippo, kurttuinen
-
Maku hedelmäinen
-
Käyttö ruoanlaitossa, jauheena, leivonnassa
-
Kypsyminen hidas
-
Kukan koko pieni
-
Lehden koko keskikoko - iso
-
Tukeminen ei vaadi
-
Valon tarve vaatii valoa
-
Satoisuus normaali
-
Alkuperä Bangladesh
-
Tuholaisherkkyys kestävä
Maailman toiseksi tulisin chili. Mitattu tulisuus yli 1,5 miljoonaa SHU:a.
Helppo kasvatettava. Vaatii valoa ja lämpöä, mutta keskinkertaisellakin hoidolla tuottaa hyvin satoa. Sopii aloittelevallekin kasvattajalle. Kypsyy vihreästä punaiseksi. Hedelmästä vapautuu leikattaessa vahva chinensemäinen tuoksu.
Hedelmäisen herkullinen maku ja vielä ensijärkytyksen jälkeen infernaaliseksi nouseva polte ovat ikimuistoinen elämys!
Mulla 5 kpl
-
Tuli
-
Polte
-
Hehku
-
Kuumuus
-
Helvetti (suurin)
Tästähän meillä on se 'Iso Naga' joka ostettiin silloin kesällä sieltä Tampereen Chilifestareilta. Josta viimeinen podi on nyt melkein kypsä. Podeja tuli yli kaksikymmentä ja hyvin kesti podeineen autokuljetuksen monta tuntia.
Duke Pequin (frutescens)
-
Tulisuus tulinen 7-8
-
Kasvin koko suuri
-
Hedelmän koko 1-2cm
-
Hedelmän muoto pyöreähkö
-
Maku mehukas, pistävä, raaka
-
Käyttö kuivattuna, kastikkeet
-
Kypsyminen melko hidas
-
Kukan koko ieni
-
Lehden koko pieni
-
Tukeminen ei vaadi
-
Valon tarve keskinkertainen
-
Satoisuus satoisa
-
Alkuperä tiettävästi Meksiko
-
Tuholaisherkkyys yllättävän kestävä
Tämä puolivilli chili on maultaan hyvin Tabascomainen ja tulinen, joka ei parhaita makunautintoja tarjoa sellaisenaan. Kaikkein parhaiten maku pääsee oikeuksiinsa kuivattuna ja erilaisten kastikkeiden maustamisessa. Satoisasta kasvista on kyse, vaikka ensimmäisenä vuotenaan on tuotoltaan hieman vähäisempi. Parempi satoaminen alkaa vasta toisena ja kolmantena kasvatusvuotena, joten ensimmäisen vuoden kasvista ei kannata luopua, jos on vain tilaa ja valoa antaa talvellakin. Leikkaaminenkin onnistuu tarvittaessa talvehdittaessa, mutta kauniimpana ja valmiiksi isompana pääsee uutta satoaan kehittelemään, kun ei leikkaa alas. Lisäksi myöhäinen satoaminen tuo lisää haasteita sadon kypsyttämiseen.
Kasvi on itse asiassa hienon puumaisen pensaan näköinen. Se kasvattaa vahvan rungon ja viihtyy mielellään samassa astiassa pitkäänkin, 10-15 litran astia on ihan hyvä valinta. Lannoitteena käy normaali multa- ja turvekasvatuksissa käytettävä lannoite, mutta ei ole kovin vaativa lannoitteiden perään, varsinkaan vahvojen, vaan voi antaa pidempäänkin pelkkää vettä kasteluiden välillä
Mulla 3kpl ja Miehellä 1 kpl
-
Nukem
-
Herttua
-
Herttuatar
Bolivian Rainbow (annum)
-
Tulisuus tulinen 8
-
Kasvin koko pieni pensas
-
Hedelmän koko 0,5-1,5cm
-
Hedelmän muoto suippo
-
Maku kirpeä
-
Käyttö kuivattuna, kasvi koristeena
-
Kypsyminen normaali
-
Kukan koko normaali
-
Lehden koko
-
Tukeminen ei tarvitse
-
Valon tarve normaali - korkea
-
Satoisuus hyvä
-
Alkuperä Bolivia
-
Tuholaisherkkyys herkkä talvisin
Helppo ja kaunis C. annuum-lajike.
Hedelmät kypsyvät violetista, valkoisen, keltaisen ja oranssin kautta punaiseen. Lehdet ovat voimakkaassa valaistuksessa lähes mustia. Makunsa vuoksi ei sovi monenkaan chilikulinaristin ruokapöytään, vaan jää kuivattuna ns.yleismausteeksi, jos kaipaa vain tulisuuutta ruokaansa. Pahanmakuinen, tulinen ja kitkerä, kuvaavat yleisesti tämän hedelmän makua sellaisenaan. Hyvä lajike aloittaa harrastusta, sillä on helppohoitoinen ja satoa antava. Hieno lahja idea, vaikka viedä kukan asemasta kyläreissuilla.
Mulla 4kpl ja Miehellä 1 kpl
-
Sini
-
Lila
-
Puna
-
Rosa (+ Puna olivat samassa kivivillan palassa itäneitä)
Lilac (annuum)
-
Tulisuus tulinen 8
Tästä ei ollut Chiliwikissä mitään. Fatalii.net sivuilla siitä jotain englanniksi oli, mutta mun kieli taito ei riittänyt saamaan mitään varmaa. Kukat ovat kauniin lilat.(Kuvassa kukan reunat ovat lilat, pääosin valkoinen, mutta on se sievä.) Ja podi on punainen tai lila. Se siitä On sitten täys mysteria mitä siitä tulee. Näitähän tuntuu tulevan jokaiselle chilin kasvattajille.
Mulla on 2kpl ja Miehellä 1 kpl
-
Satu
-
Tuija
(Nimet tulee Kummelista)
Trinidad bush (annuum)
-
Tulisuus tulinen 8
-
Kasvin koko pieni
-
Hedelmän koko 2-6cm
-
Hedelmän muoto suora, kurttuinen
-
Maku pistävä, melko mieto
-
Käyttö etikkasäilykkeinä, ruanlaitossa sellaisenaan
-
Kypsyminen nopea
-
Kukan koko keskikokoinen
-
Lehden koko pieni
-
Tukeminen saattaa vaatia
-
Valon tarve keskinkertainen
-
Satoisuus runsas
-
Alkuperä Trinidad (Karibia)
-
Tuholaisherkkyys normaali
Trinidad Bush on Trinidadista kotoisin oleva Capsicum Annuum suvun kasvi. Lajikkeelle on tyypillistä kypsänä punaiset, keskikokoiset, hieman ryppyiset, ohuen hedelmälihan omaavat hedelmät, joita tulee paljon. Trinidad bush on nopeakasvuinen, ja ei ole liian nirso valon suhteen. Siitä saa esimerkiksi loistavan pikkupuskan keittiön ikkunalaudalle.
Mulla näiä 2 kpl
-
George
-
W
Rocoto de San Isidro (pubescens)
-
Tulisuus tulinen 8-9
Yhtälailla tämä jää arvoituksesi. Chilifoorumilta löysin jotain, mutta chiliwikiin ei ollut kukaan kirjoittanut mitään.
Mulla näitä 1 kpl sekin hyvin kituliaan näköinen. Reppanalla ei ole edes lempinimeä.
Lisäksi meiltä löytyy Apache (annuum)
-
Tulisuus tulinen 8
-
Kasvin koko pieni pensas
-
Hedelmän koko 2-5cm
-
Hedelmän muoto suippo, tylppäkärkinen
-
Maku pistävä, paprikamainen
-
Käyttö ruanlaitossa, jaheena, kasvi koristeena
-
Kypsyminen normaali
-
Kukan koko normaali
-
Lehden koko pieni
-
Tukeminen ei vaadi
-
Valon tarve normaali
-
Satoisuus hyvä
-
Alkuperä ?
-
Tuholaisherkkyys herkkä
Monille kasvattajille ensimmäinen lajike. Taimia myydään usein kukkakaupoissa ja puutarhamyymälöissä, joskus myös ruokakauppojen vihannesosastoilla.
Hedelmät kypsyvät vihreästä punaisiksi. Nätti koristekasvi ja kelpo tulisuuden tuoja moniin ruokiin, mutta maultaan koristechilimäisen mitäänsanomaton.
Lajike on F1-hybridi, eli hedelmistä otetuista siemenistä kasvatettu sukupolvi poikkeaa lähtökasvista.
Tämän leikkasin nyt kesän jälkeen alas. Satoakin oli sen verran, että Mies makuun pääsi. Päätin kokeilla saisinko sen talvehtimaan. Tuli meille, kun tarttui käteen kesäkukka kierroksella keväällä. Koko kesän on ollut tuossa pihassa puutarhapöydällä. Mies on kastellut kun on muistanut. Vasta pakkasuhan tullessa nostettiin kuistille ja nyt joku aika sitten sisälle.
Kommentit