Toissa sunnuntai aamuna navetan pihaan kurvatessa sain aamupuolitorkkumiselleni äkkiherätyksen. Pellon reunasta kahden traktorin peräkärryn välistä pimeydestä auton eteen syöksyy iso tumma hahmo. Liinat kiinni. HIRVI...ei ku, lehmä? Kyllä se oli navetassa irti päässyt nuori, hiukan arka lehmä. Koska navetan isot ovet ovat vielä näin lämpöisillä ilmoilla olleet auki, oli nuori rouva päättänyt lähteä sitten ilmeisesti lauantai iltana rimpsalle. Onneksi se tuli kuikuilemaan navetan ovelle, josta sain sen sitten hätistettyä omalle puolelleen navettaa. Ison oven kääntämällä sain sen estettyä karkaamasta takaisin ulos. Mutta se paikalleen saanti olikin ihan eri juttu. Ensin yritin hätistää sitä paikalleen, mutta ei sitten millään. Sitten keksin. Jaoin kaikille aamujauhot ja lehmä kuikuili toisten takana lantakäytävällä. Taas hätistämään. Ei ku ohi. Lopulta tuskastuin hain puhelimen takin taskusta ja yritin soittaa isännälle, jos se vaikka sattuis vastaamaan ja tulis kaveriks. Siinä soittaessani lehmä sitten kuin ahaa-elämyksen saaneena käveli omaan parteensa. Äkkiä puhelin kiinni ja lehmää kiinnittämään. Se oli särkenyt kiinnikkeidensä lukon, mutta tein siihen väliaikaisen ratkaisun (joka on vieläkin toiminnassa). Loppu hyvin kaikki hyvin. Lypsy oli tunnin myöhässä, mutta se oli pientä siinä talossa ei niin kelloa tuijoteta. Minä menen sinne aamulla yleensä tuntia aikaisemmin kuin muut lomittajat, koska en halua viettää siellä koko päivää. Tosin olen kyllä huomattavasti hitaampi kuin esim. eräs siellä vakituiseen kulkeva mieslomittaja, mutta isäntä sanoi, että työnjälki on sitten ihan eri luokkaa. Ja meille on aikanaan sanottu ettei navetassa tarvitse juosta töitä tehdessä. Ja varsinkin aamulla minä tulen kiukkuiseksi jos pitää hosua.

 

Oli tässä eräänä päivänä varsin mielenkiintoinen rehupaali jaettavana. Se illalla tuotiin pöydälle ja Sälli (talossa oleva harjottelija) sanoi, että isäntä oli luvannut jakaa paalin sitten myöhemmin illalla, että älä koske siihen. Katsoin sitä jo silloin, että ei hitto, siinä on ollut paalikoneessa verkonsyöttöhäiriö kun verkkoa vilahteli siellä sun täällä halkaistussa paalissa. Jätin siis sen ilomielin jonkun muun revittäväksi ja purettavaksi. Seuraavana päivänä paljastui, että eihän se isäntä sitä ollut jakanut vaan pannut sittenkin Sällin asialle. Minähän jaoin sen lopun jo aamulla ja revin loput verkot pois seasta. Verkkoa kertyi iso sylillinen.

 

Minunhan piti tehdä nyt sunnuntaina viimeinen työpäivä tässä rupeamassa. Olin juuri saanut kaikki laitettua seuraavalle valmiiksi, ohjeet päivitetyksi ja lopettelin töitä, kun menin vilkaisemaan puhelimesta mitä kello mahtoi olla. Siihen oli soitettu ja siihen oli tullut päivystyksestä viestiä, että pitää soittaa heti. Mitä ihmettä? Soitin pahojen aavistusten vallassa. Sen lomittajan jonka piti tulla jatkamaan ei voinutkaan tulla vielä seuraavana päivänä, koska ei ollut viettänyt vielä riittävästi aikaa Suomen rajojen sisäpuolella. Navettaanhan ei saa mennä ennekuin on viettänyt Suomessa aikaa 48 tuntia.(Lisäksi pitää tietysti vielä käydä salmonellanäyte tutkivaksi.) Oli ollut lomareissulla ulkomailla ja Johtavalle oli tullut jokin hama, kun tämän lomittajan reissu oli siirtynyt vuorokaudella, vaikka olikin ilmoittanut siirtymisestä. No, ei sitä voinut siinä tilanteessakaan oikein kieltäytyä, kun pyydettiin jatkamaan vielä yksi päivä. Tosin saan nyt olla sitten päivän pidempään vapaalla, koska menen takaisin hänen jälkeensä. Siirrettiin siis mun lomaa päivällä eteenpäin. Mutta arvatkaan minkä verran otti ottaluusta? Olin silloin illalla ja seuraavana aamunakin vielä kiukkuinen. Olinhan jo kerennyt asennoitua silloin illalla, että pääsen sitten töiden jälkeen saunaan ja saan nukkua seuraavana aamuna kaikessa rauhassa pitkään. Vähän Mies ihmetteli kun en soittanutkaan että laittaa saunan lämmite ja tulin tuhannen kiukkusena kotia. Suoraan sanottuna vaikka tilanteen ymmärsi niin siitä huolimatta kihisin kiukusta. Olin vain niin suunnattoman pettynyt, kun odotettu vapaa ei alkanutkaan.

 

Talon kissat tuli opetettua pahoille tavoille. Ne saivat lämmintä maitoa aamuin illoin. Yksi aamu eräs kisuista heittäytyi jalkoihin selälleen makaamaan ja arvatkaa olinko vähällä lentää nenälleni? Onneksi sain ovipielestä kiinni muuten olisi tullut kisusta tirskislittura, jos olisin astunut päälle tai kaatunut. Lupasin isännälle että seuraavan kerran kun käyn Keskisellä otan sieltä ison säkin kissan raksuja ja tuon niille ettei tarvitse muutaman kilon säkin kanssa pelleillä, kun se hukkuu hetkessä siellä. Meillä se kestää pari vuotta. Juu, on siitä siinä ajassa kaikki vitamiinit yms. haihtuneet, mutta kun meillä kissoilla se on vaan sellaista hammasharja-hiukopalaa, joka on jatkuvasti tarjolla. Kaks kertaa päivässä saavat märkäruokaa.

 

Kävin sitten työterveystarkastuksessakin siinä töiden välissä yhtenä aamuna. Vaihdoin kylläkin hoitajaan siinä vaiheessa, kun tuli ilmoitus, että olis taas aika syyniin. Soitin ja kerroin avustajalle, että voisinko päästä jollekin muulle hoitajalle kuin tähän asti olen käynyt, koska en todellakaan halua enää kuunnella saarnaa laihduttamisesta kahta tuntia, kun pelkän tarkastuksen pitäisi kestää vain tunti. Tämä hoitaja jolle pääsin olikin erittäin asiallinen ja mukava. Ja pääsin nyt jo vuosi sitten sanomistani vaivoista niin fysioterapeutille että lääkärille. Kumpikin ovat rasitusvammoja josta halusin parempaa tietoa.

Tänään sitten kävinkin fysioterapeutilla näyttämässä kipuilevaa oikean käden kyynärpäätäni. Sen minä olen kyllä tiennyt, että siinä on tenniskyynärpää, mutta sitä että siinä on golfkyynärpääkin, en kyllä tiennyt. En kyllä tiennyt että semmoista sairautta on olemassakaan. Kaikkia rikkaiden urheiluvammoja sitä onkin meikäläiseen on pesiytynyt vaikkei oo sen kummenkin rikas kuin urheilevakaan. Tennismailaa olen viimeksi pitänyt kädessäni yli kakskymmentä vuotta sitten viikon leirikoulussa ollessa Kuortaneen urheiluopistolla. Ja golfmailaa pari vuotta sitten TYKY-päivillä. Että silleen. Olisin saanut sairaslomaa, mutta kun nyt on vapaa päiviä, niin ei tarvinnut. Sain kiellon kotitöihinkin kolmeksi päiväksi ja kahden viikon Burana kuurin, sekä venyttely- ja jumppaohjeet. Ja juuri kun olin ajatellut tehdä muutaman homman jotka ovat jo roikkuneet luvattoman pitkään. Tai ehkä minä teen joitakin niistä vasemmalla kädellä.

 

311A1186L1178N08P8K

L1565V1235R1265