No, niin. Nyt on sitten kansalaisvelvollisuuskin taas suoritettu. Mutta ei siitä sen enempää, se on jokaisen oma asia.

Toin koemielessä läppärin keittiöön. Katsotaan montako lättyä palaa, kun yrittää samaan aikaan kirjoittaa. Hellan ja läppärin välissä on kuitenkin kuitenkin useamman metrin väli. (jk. Ei yhtään siitä syystä, muuten 2 kärähti senverran liikaa, että meni Kauhun kuppiin)

Olen tässä tehnyt sellaisen havainnon, että tupakan poltosta on tulossa hyvää vauhtia ryypäämiseen verrattava pahe, suorastaan rikos. Nyt sitten lomitustoimikin kuuluu savuttomiin työpaikkoihin.


Työpaikka on savuton, kun

• tupakkalain määräämissä sisä- ja

ulkotiloissa ei tupakoida (tupakkalain 12§);

• työpaikan sisätiloissa ei ole tupakointitiloja

ja mahdolliset tupakointipaikat on sijoitettu

vähemmän näkyvästi ulos, riittävän kauas

rakennuksesta jotta tupakansavu ei pääse

kulkeutumaan ulkoa savuttomiin sisätiloihin;

• tupakointi on kielletty työaikana eikä

työaikana tapahtuvaa virallisten taukojen

ulkopuolista tupakointia lasketa työajaksi

lukuun ottamatta lakisääteisiä ja

työehtosopimuksiin kirjattuja taukoja;

• työpaikan edustus- ja muut tilaisuudet ovat savuttomia;

• tupakkatuotteita ei myydä työpaikalla;

• tupakoivaa henkilökuntaa kannustetaan ja

tuetaan tupakoinnin lopettamisessa;

• työnhakuilmoituksissa kerrotaan työpaikan

olevan savuton.


 

Enää ei siis saa pitää tupakkataukoja. Ja sitten kuitenkin meitä kehotetaan pitämään kesällä kuumalla tietyin väliajoin tietyn pituinen tauko, Ja tietysti aamulla jos talonväki ei tarjoa kahvia niin meille kuuluu 10 min pituinen kahvitauko työn ohessa. Että se niistä minkäänlaisista tauoista enää. Miksi näin? Minäpä kerron tuntemuksista.

  1. Olin lypsyn jälkeen aamulla pukuhuoneessa (harvinainen ylellisyys) istumassa ja haukkaamassa aamupalaa ennen muita töitä. Paikalle pölähti emännän veli joka katsoi minua kuin olisin ollut tekemässä jotain rikosta. Laiskottelin mokoma. Aamupalani ei kestänyt edes sitä 10 min. Mutta kun poltin tupakan pihassa iltapäivällä asia oli ihan ok. (iltpäivään ei kuulu kahvitauko)  

  2. Kesällä lämmöt huiteli yli +30ºC ja käveleskelin navetan varjossa sen 5 min tultiin heti kysymään onko jotain vialla. Mutta jos sen saman teki savuketta poltellen ei kukaan kysynyt mitään.

  3. Entä jos lomittaja ei polta, mutta isäntäväki polttaa? Saako lomittaja ’heittää’ isännän ulos navetasta? Tuskin. Paitsi, jos haluaa ns. päästä talosta eroon.

Ja tiedoksi, polttelen satunnaisesti. Joten tämä savottumuus ei aiheuta minulle minkäänlaista ongelmaa, koska voin polttaa tai olla polttamatta. Mutta nyt jää varmasti sitten nekin vähät työaikaan kuuluvatkin tauot pitämättä. Jopa ne aamukahvit on jo jäänyt siellä pukuhuoneessa juomatta. On tullut sitten tehtyä se ajaessa. Ja voin sanoa, että voileivän syöminen vielä menee ajaessa, mutta ison juomapullon kanssa meinaa jo hankalaa. Onneks voi ottaa pari pientä pulloo. Ajattelin vaan niitä jotka polttaa melkein ketjussa. Toki työnanataja auttaa vierotuksessa tupakasta ja työterveyshuollosta saa hoitoa joka on ilmaista (muuten aika tyyristä kuulema). Jotkut ilmeisesti meinaa mennäkin. Koskahan tämä samanlainen kohu nousee näistä hyvin kerätyistä ’vararenkaista’, vaikka johan sitä on ollut ilmassa jonkun aikaa, mutta koska se saa nämä järjettömät mittasuhteet. Ai, niin onhan ne aseet ensin.

ps. Meidän uus perheenjäsen on myös savuton. Jos ei muutaniin ainakin Kauhun vuoksi,vaikka se käykin monta kertaa päivässä ’tupakalla’.